onsdag 28 september 2011

Biscaya

Biscaya, smaka på det ordet, mycket ångest och rädsla döljer sig bakom det, vi träffade ett Finskt par i Dover och dom sa Biscaya is Terrible in oktober varvid jag replikerade it isnt Oktober yet. Vi drog dock iväg glada i hågen från Chebourg på Fredag morgon, rundade Ushent ett dygn senare och var på Biscaya.
Skeppar stod och styrde då plötsligt en fena skar vattnet, det var en Delfin som hälsade oss välkommna med två hopp på styrbord och två på babord.
Väderprognosen sa sydlig vindar och det stämde alltför väl kryss och åter kryss, Biscaya är ungerfär 100 st hjälmaren varför det kan bli rätt så jobbigt att kryssa hela tiden. På kvällen dag tre kom vinden med upp till 14 m på topp, gissa riktningen SW naturligtvis mitt i näsan, kaparn står och styr och skotar hem en riktig våg som går upp i storseglet och ger ungefär en hink vatten i styrbords koj där vice kaparn ligger. Det här är dock pojkar som inte gnäller över lite vatten så det var bara att köra på. När det var ca. 200 nm kvar blev det bleke, motorgång i nästan två dygn, vi fick påhälsning av valar som skapade rejäla vattenvirvlar runt båten vilket vållade en del huvudbry innan vi kom på vad det var.När vi hade ca. 60 m kvar kom det en uggla som i likhet med oss hade gett sig ut på en färd som han inte hade riktig koll på, han var helt slut så han fick sitta på däck och vila, utfodrades med makaroner o korv samt vatten. Ca 15m från hamnen så fick vi en dimma som slår alla rekord som jag skådat, kaparn fick läsa instrumenten och Arne styra, plötsligt fick vi upp ett stort eko rakt förut, ett stort fartyg, girade babord och han passerade 0,3 m från oss på vår styrbordsida utan att vi såg honom, rundade piren i hamnen utan att se den och fick slå full back när plötsligt en liten pir fanns framför oss, missade den och hittade en kaj där vi kunde lägga till.
Now we are in the harbour and make same overhoul with the boat, its a rather big city La Coruna so its possible to buy some things for the boat wich missing or have broked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar