torsdag 22 september 2011

Främlingslegionen

I Dover byter vi besättning, Pocke lämnar och Arne o Per Åke kommer på söndagen, står på stationen o väntar en timme över, då ringer Per åke och säger att dom står vid båten, ska bli lite spännande med dom här gubbarna eftersom vi inte känner varandra mer än att vi träffats och snackat lite segling. detta visar sig dock vara rätt salta killar Arne har seglat till Caribien för 30 år edan och Per Åke har seglat på västkusten där vågorna har en tendens att bli större än på Hjälmaren. Drar iväg glada i hågen mot Plymoth på måndag morron, motvind sw styrka 6-7 bft, blött och skumpigt, det blir mörkt och besättningen börjar mattas, vi börjar leta natthamn, nej den där går inte pga lågvatten 1,5 m djupt undrar om Brighton kan funka ropar på radion men inget svar, plötsligt er vi en stor färja komma ut från Newhaven, kan det gå ut färjor så kan det väl gå in Cattisar så vi styr dit och ropar upp hamnen, jomenvist det är ok så vi går in och somnar ovaggade efter midnatt. Vaknar på morron av att någon knackar på båten, om en halvtimma ska den stora färjan vända här och då ligger ni illa till då det är preci att den går runt, flyttar blixtnabbt till en annan brygga.Efter att ha bunkrat och sovit en stund drar vi på morron mot Plymoth, gissa vädret, regn sw styrka 5-6 dvs upp till 13 m /sek.
Efter några timmar så orkar inte besättningen utan faller av mot Chebourg i Frankrike, ca 90 nm vilket inte låter så farligt men här gäller inga vanliga regler, strömmen sätter emot så att vissa tunder så går skuta bakåt enligt GP:en, Arne får skäll för att han styr åt fel håll men det gör han inte, det är bara det att båten går baklänges. när vi har ca. 10 nm kvar startar vi maskin och kaparn ska diska, då smäller det till som ett bösskott i stormasten, ett toppvant som gick tänker kaparn och rusar upp på däck, som tur är var det storfallet och schaklet som hade brakat. kommen ner i ruffen visade det sig att han glömt saltvattenkranen på så att hela durken är full med varmt saltvatten, per åke om har vaknat och går runt i vatmvattnet tror att motorn pajat men med liten länspump och svamp så löser det sig.
Anänder till Chebourg kl 0700 på morron, något möra, då upptäcker vi något som tom. Tristan jones inte skulle gjort bättre, Ankarkättingen har i sjögången hoppat upp ur sin box och två meter kätting hänger på sidan om båten !!, tur att inte 110 m kätting o lina gick ut, då hade vi haft ett problem.
In Chebourug we have to have the flying jib repaird. Ill take it to the sailmaker, he fix it in a couple of ours, i must say that we France people can be wery nice sometime, now well planning to take the big step over the Biscaya have to check the weather first and if its ok we leave tomorrow morning with the tide.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar