tisdag 16 juli 2013

Ösel Hiuuma

Ja efter att ha tillbringat en dag på stranden som ligger bara ett stenkast från hamnen, påminner faktiskt lite om hemfjärden innan den blev förstörd av utsläpp o sjösänkning, lite renare vatten sandstrand och en restaurang .
Vi gick på museet som finns inrymt i den gamla borgen som i sig själv är värd ett besök, mycket information om w2 då omväxlande ryssar o tyskar ockuperade Estland, många invånare flydde till Sverige i små båtar som faktiskt påminner lite om våra Hjälmarsnipor därhemma.
Det stod ett antal slag på ön i samband med att ryssarna kom och det finns ett många minnesmärken och monument från den tiden, många soldater blev kvar för gott här.
Här finns också en av Europas största meteroitnedslag, måste ha varit en riktig karamell då den lämnade en krater som är ca 120 m i diameter, det gick legender redan på vikingatiden om händelsen då vissa trodde att det var solen som brakat ned, numera en pålitlig turistfälla.
Vi lämnade Kurresare och den genomtrevlige hamnkaptenen på dagen för att gå till Finland o Hangö, väldigt lång visade det sig, nekar galewarning med 14 m N dvs. Mitt i nosen varför vi gick in till Hiuuma som vanligt mitt i natten.
En rätt stor ö som ligger längst norrut i arkipelagen mot Finska viken, lite Gotland över det hela med två reguljära färjor som går i skytteltrafik, man har byggt en ny hamn sedan vi var här sist med fina flytbryggor och bommar som känns ok att förtöja i när det piper i riggen.
Imorgon går dock eskadern vidare till Finland, vi vill gärna uppleva Skärgårdshavet igen Hangö, Jurmo, Finska Utö o så småningom Maiehamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar